Allergieën

Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen met voedselallergieën. Bij kinderen zijn voornamelijk melk, eieren, vis, noten en gluten de veroorzakers van een reactie. Meestal is een kind allergisch voor een combinatie van allergenen. Vraag dit van te voren aan de ouder. Daarnaast zijn er dieetproducten, die speciaal geschikt zijn voor het allergievrij dieet. Deze producten zijn te verkrijgen bij de reform- of natuurvoedingswinkel of soms bij de grotere filialen van sommige supermarkten.

Neem de allergie serieus!
Wanneer u twijfelt overleg dan even met de ouder. Die heeft liever dat u met hem/haar overlegt, dan dat u bij twijfel het product toch geeft, met het risico dat het kind ziek wordt. Let er op dat u dingen bereidt op een schoon werkvlak of plank en met een schoon mes wordt gesneden. Je kan van een kruimel soms al ziek worden. Informeer bij de ouders hoe gevoelig het kind is.

Kruisbesmetting
Handen telkens goed wassen!
Gebruik een schoon mes, bord, werkvlak (tafel).
Potjes jam waar (ooit) een mes in is geweest die in aanraking is gekomen met een allergeen, moet je niet gebruiken. Koop gewoon een nieuw potje jam.
Frituurpan schoonmaken en schone olie gebruiken (indien het kind gevoelig is). Bij hoge gevoeligheid aparte frituurpan gebruiken of bakken in de oven of pan.

De kinderen zijn meestal gewend om hun eigen versnaperingen mee te nemen. Maar vaak is het een kleine moeite om producten te kopen die iedereen lekker vindt en kan eten. Besef dat dit de dagelijkse routine is van de ouders van het kind met allergie, dus om een keertje extra moeite te doen doe je het kind een groot plezier! Wat het feestje van uw kind weer ten goede komt.
Laat een allergie vooral geen obstakel vormen om een kind niet uit te nodigen!

Als je bij Albert Heijn boodschappen doet, staat er op de verpakking d.m.v. symbolen of het product koemelk ei- of glutenvrij is. Tegenwoordig heeft de Hema dat ook. AH noemt producten waar bijvoorbeeld tarwezetmeel en maltodextrinen in zitten ook glutenvrij, terwijl sommige kinderen met coeliakie dit niet mogen hebben. Het is daarom handig om bij de ouders te informeren hoe gevoelig het kind is.


Trakteren: Je zou bijvoorbeeld fruit kunnen trakteren, dat is nog gezond ook! Fruit kan bij sommige kinderen ook een reactie veroorzaken. Mensen die allergisch zijn voor appels hebben ook vaak last bij het eten van steenvruchten zoals perziken, abrikozen, nektarines.

Algemene sites:
www.voedselallergie.nl/recepten
Recepten:TIP voor een combinatie aan allergieën:
http://recepten.voedingscentrum.nl/scripts/zoek.php
Online producten bestellen:
www.deallergiemarkt.nl