Pinda- of Notenallergie


De gevaarlijkste, meest voorkomende voedselallergieën die een anafylactische reactie kan veroorzaken is een pinda/notenallergie. Op verpakkingen staat soms de tekst ‘kan sporen van noten bevatten’. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Mensen die allergisch zijn voor pinda’s, zijn meestal ook allergisch voor noten, en andersom. Wat veel mensen niet weten, is dat een allergische reactie via de huid ook mogelijk is. Bijvoorbeeld bij het gebruik van douche- of badproducten met notenextract of als je iemand een hand geeft die noten heeft gegeten. Als er schaaltjes met nootjes op tafel staan waar iedereen uit eet, kan iemand in een ander schaaltje een klein stukje noot achterlaten.

Anafylactische reactie herkennen en wat te doen >

Wat mag niet:
Aan deze tekst wordt nog gewerkt

Taarten: www.baak.org/taart
www.ripobakteam.nl

Drinken:
(Light)frisdrank
Sap, zoals appelsap, sinaasappelsap en druivensap
Melk, karnemelk

Eten:
Frietjes met ketchup
Blokjes kaas
Rauwkost, zoals komkommer, radijs, wortel, (cherry)tomaatjes
Vers fruit
Rozijnen
Naturel chips
Chocola (zonder noten uiteraard)
Maltesers

Tracteren
Zakjes Maltesers chocolaatjes
zakjes: Naturel chips