Glutenallergie


Uw gast heeft een glutenvrij dieet en gebruikt daarom producten die vrij zijn van tarwe, rogge, gerst, haver, spelt of kamut. De ingrediëntendeclaratie geeft niet altijd zekerheid of een product glutenvrij of glutenbevattend is. Het kan ook zijn dat u er niet zeker van bent, waar u op moet letten. Daarom is het verstandig om vooraf contact te zoeken met de ouder met coeliakie (gluttenallergie). Zo weet u zeker dat u iets geschikts in huis heeft. U kunt ook afspreken dat uw gast zelf iets meebrengt, dit is vaak geen probleem.

Wat mag niet:
Tarwe, rogge, gerst, haver, spelt of kamut. De ingrediëntendeclaratie geeft niet altijd zekerheid of een product glutenvrij of glutenbevattend is. Het kan ook zijn dat u er niet zeker van bent, waar u op moet letten. Daarom is het verstandig om vooraf contact te zoeken met de ouder met coeliakie (gluttenallergie). Zo weet u zeker dat u iets geschikts in huis heeft.

Taarten:

De diepvriestaart Nougatinetaart van Maître Paul is glutenvrij. Bij de Albert Heijn is er een diepvriescake (eigen merk) die ook Glutenvrij is. Bij IKEA is in de bistro een taart te krijgen die glutenvrij is. Deze taart heet DAIM

www.glutenvrijetaart.nl
www.baak.org/taart
www.ripobakteam.nl

Drinken:
(Light)frisdrank
Sap, zoals appelsap, sinaasappelsap en druivensap
Melk, karnemelk

Eten:
Frietjes met ketchup
Rijstwafels met of zonder chocolade
Blokjes kaas
Rauwkost, zoals komkommer, radijs, wortel, (cherry)tomaatjes
Vers fruit
Pinda’s, rozijnen, pitten en (gemengde) noten (let op: borrelnootjes zijn niet glutenvrij)
Naturel chips
Chocola, vraag van tevoren welk merk en soort glutenvrij is
Bitterkoekjes, vraag van tevoren welk merk en soort glutenvrij is

Tracteren:
Je zou bijvoorbeeld fruit kunnen tracteren, dat is nog gezond ook!
Fruit kan bij sommige kinderen ook een reactie veroorzaken. Appel en aarbei zijn inmiddels een van de beruchte fruitsoorten. Mensen die allergisch zijn voor appels hebben ook vaak last bij het eten van steenvruchten zoals perziken, abrikozen, nektarines.
Wat ook leuk is om te tracteren zijn spulletjes zoals leuke potloden of pennen met een lintje erom of zo.

Ook kunt u kijken op www.livaad.nl voor een digitaal overzicht van producten.