Allergieën

Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen met voedselallergiën. Bij kinderen zijn voornamelijk melk, eieren, vis, noten en gluten de veroorzakers van een reactie. Meestal is een kind allergisch voor een combinatie van allergenen, vraag dit van te voren aan de ouder. Daarnaast zijn er dieetproducten, die speciaal geschikt zijn voor het allergievrij dieet. Deze producten zijn te verkrijgen bij de reform- of natuurvoedingswinkel of soms bij de grotere filialen van sommige supermarkten.

Neem de allergie serieus!
Wanneer u twijfelt overleg dan even met de ouder. Die heeft liever dat u met hem/haar overlegt, dan dat u bij twijfel het product toch geeft, met het risico dat het kind ziek wordt. Let er op dat u dingen bereid op een schoon werkvlak of plank en met een schoon mes wordt gesneden. Je kan van een kruimel soms al ziek worden. Informeer bij de ouders hoe gevoelig het kind is.

Kruisbesmetting
Handen telkens goed wassen!
Gebruik een schoon: mes, bord, werkvlak (tafel).
Potjes jam en dergelijke waar (ooit) een mes in is geweest die in aanraking is gekomen met een allergeen niet gebruiken. Koop gewoon een nieuw potje jam.
Frituurpan schoonmaken en schone olie gebruiken (indien het kind gevoelig is). Bij hoge gevoeligheid aparte frituurpan gebruiken of bakken in de oven of pan.

Als je geen zin hebt in al dat gedoe; de kinderen zijn vaak gewend om hun eigen versnaperingen mee te nemen. Maar vaak is het een kleine moeite om producten te kopen die iedereen lekker vindt en kan eten. Besef dat dit de dagelijkse routine is van de ouders van het kind met allergie, dus om een keertje extra moeite te doen doe je het kind een groot plezier! Wat het feestje van uw kind weer ten goede komt.
Laat een allergie vooral geen obstakel vormen om een kind niet uit te nodigen!

Als je bij Albert Heijn boodschappen doet, staat er op de verpakking d.m.v. embleempjes of het product koemelk ei- of glutenvrij is. Sinds kort heeft de Hema dat nu ook. AH noemt producten waar bijvoorbeeld tarwezetmeel en maltodextrinen in zitten ook glutenvrij, terwijl sommige kinderen met coeliakie dit niet mogen hebben. Het is daarom handig om bij de ouders te informeren hoe gevoelig het kind is.






Tracteren: Je zou bijvoorbeeld fruit kunnen tracteren, dat is nog gezond ook! Fruit kan bij sommige kinderen ook een reactie veroorzaken. Appel en aarbei zijn inmiddels een van de beruchte fruitsoorten. Mensen die allergisch zijn voor appels hebben ook vaak last bij het eten van steenvruchten zoals perziken, abrikozen, nektarines. Wat ook leuk is om te tracteren zijn spulletjes zoals leuke potloden of pennen met een lintje erom of zo.

algemene sites:
www.voedselallergie.nl/recepten
Recepten:TIP voor een combinatie aan allergiën:
http://recepten.voedingscentrum.nl/scripts/zoek.php
Online producten bestellen:
www.deallergiemarkt.nl

Koemelkallergie


Koemelk is de basis van heel veel zuivelproducten zoals yoghurt, vla, kaas boter, (slag)room, crème fraiche en dergelijke. Maar het zit ook in het meeste brood, koek en taart. geitenmelk is vaak geen alternatef omdat geitenmelk een dusdanige overeenkomstige structuur hebben met koemelk.

Wat mag niet:
magere melk, halfvolle melk, volle melk, karnemelk, kaas, smeerkaas, smeltkaas, yoghurt, biogarde, vla, kwark, pap, pudding, yoghurtdrank, kefir, huttenkase, cottage cheese, umer, roomboter, slagroom, koffieroom, halfroom, koffiemelk, sour cream, zure room, crème fraîche, roomijs, yoghurtijs, chocolademelk, zuivelfrisdranken, frisdranken op weibasis
Op het etiket staan dan één van de volgende toevoegingen: melk, melkpoeder, (magere of droge) melkbestanddelen, wrongel, wei, weipoeder en melkzout, melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder, melkderivaat, caseïnaat, caseïne, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit, margarine (geen plantaardig), roomboter, boterconcentraat, boterolie, melkvet, melkzout, lactose, melksuiker (bevatten vaak sporen koemelkeiwit, tenzij het extra geraffineerd is), lactalbumine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactoval, recaldent, transglutaminase, nisine (E234), broodverbetermiddelen kunnen koemelk bevatten.
Verwarrend zijn de namen melkzuur, lactaat, cacaoboter en kokosmelk. Deze stoffen hebben niets met koemelk te maken.

Taarten:
www.baak.org/taart
www.ripobakteam.nl

Voor het zelf maken van een taart kun je bepaalde ingredienten zoals boter, melk en slagroom vervangen.
Zie hieronder.

Vervanging:
Wajang boter is koemelkvrije boter en gebruik je in plaats van gewone boter
(halvarine C1000, Becel dieetboter zijn ook koemelk vrij).
Alpro soya kookroom i.p.v gewone room.
Slagroom van rijst of soya koop je in de natuur- of reformwinkel.
In plaats van melk voor bijvoorbeeld pannekoeken:
Alpro Soya Melk naturel, kokosmelk of rijstemelk.

Drinken:
(Light)frisdrank
Sap, zoals appelsap, sinaasappelsap en druivensap

Eten:
Frietjes met ketchup
Rauwkost, zoals komkommer, radijs, wortel, (cherry)tomaatjes
Vers fruit
Pinda’s, rozijnen, pitten en (gemengde) noten
Naturel chips
Pure chocola. Kijk eerst voor de zekerheid op de verpakking.
Toetjes in de koeling bij AH van alprosoya
Kokosmacronen
Jodekoeken (enkhuizer)
Stroopwafels van zonnatura
Adeko wafels van het merk adeko zelf (C1000)
Speculaasbrokken (wel even goed lezen, verschilt per supermarkt) en pepernoten
Bolletje landoogstkoeken
Lange vingers
Ontbijtkoek

Voor meer recepten:
http://allergie.555forum.nl

Glutenallergie


Uw gast heeft een glutenvrij dieet en gebruikt daarom producten die vrij zijn van tarwe, rogge, gerst, haver, spelt of kamut. De ingrediëntendeclaratie geeft niet altijd zekerheid of een product glutenvrij of glutenbevattend is. Het kan ook zijn dat u er niet zeker van bent, waar u op moet letten. Daarom is het verstandig om vooraf contact te zoeken met de ouder met coeliakie (gluttenallergie). Zo weet u zeker dat u iets geschikts in huis heeft. U kunt ook afspreken dat uw gast zelf iets meebrengt, dit is vaak geen probleem.

Wat mag niet:
Tarwe, rogge, gerst, haver, spelt of kamut. De ingrediëntendeclaratie geeft niet altijd zekerheid of een product glutenvrij of glutenbevattend is. Het kan ook zijn dat u er niet zeker van bent, waar u op moet letten. Daarom is het verstandig om vooraf contact te zoeken met de ouder met coeliakie (gluttenallergie). Zo weet u zeker dat u iets geschikts in huis heeft.

Taarten:
De diepvriestaart Nougatinetaart van Maître Paul is glutenvrij. Bij de Albert Heijn is er een diepvriescake (eigen merk) die ook Glutenvrij is. Bij IKEA is in de bistro een taart te krijgen die glutenvrij is. Deze taart heet DAIM

www.glutenvrijetaart.nl
www.baak.org/taart
www.ripobakteam.nl

Drinken:
(Light)frisdrank
Sap, zoals appelsap, sinaasappelsap en druivensap
Melk, karnemelk

Eten:
Frietjes met ketchup
Rijstwafels met of zonder chocolade
Blokjes kaas
Rauwkost, zoals komkommer, radijs, wortel, (cherry)tomaatjes
Vers fruit
Pinda’s, rozijnen, pitten en (gemengde) noten (let op: borrelnootjes zijn niet glutenvrij)
Naturel chips
Chocola, vraag van tevoren welk merk en soort glutenvrij is
Bitterkoekjes, vraag van tevoren welk merk en soort glutenvrij is

Tracteren:
Je zou bijvoorbeeld fruit kunnen tracteren, dat is nog gezond ook!
Fruit kan bij sommige kinderen ook een reactie veroorzaken. Appel en aarbei zijn inmiddels een van de beruchte fruitsoorten. Mensen die allergisch zijn voor appels hebben ook vaak last bij het eten van steenvruchten zoals perziken, abrikozen, nektarines.
Wat ook leuk is om te tracteren zijn spulletjes zoals leuke potloden of pennen met een lintje erom of zo.

Ook kunt u kijken op www.livaad.nl voor een digitaal overzicht van producten.


Pinda- of Notenallergie


De gevaarlijkste, meest voorkomende voedselallergieën die een anafylactische reactie kan veroorzaken is een pinda/notenallergie. Op verpakkingen staat soms de tekst ‘kan sporen van noten bevatten’. Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Mensen die allergisch zijn voor pinda’s, zijn meestal ook allergisch voor noten, en andersom. Wat veel mensen niet weten, is dat een allergische reactie via de huid ook mogelijk is. Bijvoorbeeld bij het gebruik van douche- of badproducten met notenextract of als je iemand een hand geeft die noten heeft gegeten. Als er schaaltjes met nootjes op tafel staan waar iedereen uit eet, kan iemand in een ander schaaltje een klein stukje noot achterlaten.

Anafylactische reactie herkennen en wat te doen >

Wat mag niet:
Aan deze tekst wordt nog gewerkt

Taarten: www.baak.org/taart
www.ripobakteam.nl

Drinken:
(Light)frisdrank
Sap, zoals appelsap, sinaasappelsap en druivensap
Melk, karnemelk

Eten:
Frietjes met ketchup
Blokjes kaas
Rauwkost, zoals komkommer, radijs, wortel, (cherry)tomaatjes
Vers fruit
Rozijnen
Naturel chips
Chocola (zonder noten uiteraard)
Maltesers

Tracteren
Zakjes Maltesers chocolaatjes
zakjes: Naturel chips